site_genelbant3

İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Endüstri Ürünleri Tasarımı Anabilim Dalı'na bağlı Yüksek Lisans (MSc) ve Doktora (PhD) programları bulunmaktadır. Yüksek Lisans programı 1989, Doktora programı ise 1996'dan bu yana devam etmektedir. Programının felsefesi evrensel anlamda tasarıma dair yeni bilgi ve yöntem arayışını hedefleyen, yerel ve küresel aktörlere, gelişmelere ve etkilere açık, onlardan beslenen ve onları besleyebilen, kendisini sürekli yenileyebilen dinamik bir tasarım araştırmaları kültürüne dayanmaktadır.



Misyon:

Tasarım alanında yeni bilgi üretimi ve bilimsel yöntemlerin geliştirilmesi amacıyla disipliner ve disiplinlerarası akademik yetkinlikleri yaratmak ve kazandırmak; Türkiye’de endüstriyel tasarım ve eğitimi alanında akademik araştırma kültür ve geleneğinin oluşmasına katkıda bulunmak; tasarım araştırmalarının sonuç ve çıktılarını toplumsal faydaya yönelik şekilde kullanılması için ilgili tüm kesimlerle paylaşmak.



Vizyon:

Tasarım araştırmalarında Türkiye’nin lider lisansüstü programı olmak ve bu konumu sürdürmek; uluslararası tasarım araştırmaları ağının Türkiye’deki asli ortağı olmak.

Endüstri Ürünleri Tasarımı lisansüstü programları tasarım araştırmaları odaklıdır. Bu programlardaki başlıca tez/araştırma konuları, tasarım yöntemleri ve süreçleri, tasarım araştırma yöntemleri, tasarım kuramı/tarihi ve eleştirisi, kullanıcı odaklı tasarım, etkileşim tasarımı, tasarım politikaları, tasarım yönetimi, tasarım stratejileri, tasarım bağlamında kültür, sosyal sorumluluk, sürdürülebilirlik, yaratıcılık, girişimcilik, anlambilim, göstergebililm, inovasyon olarak sıralanabilir. Ayrıntılı konu listeleri için bölüm öğretim üyelerinin çalışma konularının yer aldığı kişisel web sayfaları incelenebilir. Ayrıca programlar bünyesinde tamamlanan 150’nin üzerinde yüksek lisans, 40’ın üzerinde doktora tezine. “Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) Tez Arşivi” ve “İTÜ Akademik Açık Arşiv” veritabanlarına ait aşağıdaki linkler üzerinden erişilebilir:
İTÜ Akademik Açık Arşiv
YÖK Ulusal Tez Merkezi



Başarı Değerlendirmesi:

Lisansüstü programlarından mezun olabilmek için istenilen kredide dersin başarıyla tamamlanmasının yanı sıra, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nün ilan ettiği formatta teorik bir tez yazılması ve jüri önünde başarıyla savunulması gerekmektedir. Endüstriyel Tasarım lisansüstü programları araştırma odaklı olup proje/tasarım uygulamaları temelli değildir. Disiplinlerarası ve araştırma odaklı yapısıyla Endüstriyel Tasarım lisansüstü programlarına, Endüstriyel Tasarım ile birlikte mimarlık, güzel sanatlar, belirli mühendislik ve sosyal bilimler (psikoloji, sosyoloji, antropoloji vb.) alanlardan lisans derecesine sahip adaylar başvurulan akademik yılın ön şartları kapsamında başvurabilir. Programların güncel ön şartları her akademik yıl için Lisansüstü Eğitim Enstitüsü tarafından ilan edilir. Başvurulan akademik yıla ait ön şartlarda yer alan farklı alanlardan başvuran adaylar, kabul edildikleri takdirde lisans derslerinden oluşan 16 kredilik bir bilimsel hazırlık programını bitirmeleri gereklidir. İlgili dersler aşağıda listelenmiştir.*

İTÜ Lisansüstü programları güçlü Erasmus+ ve yerel sanayi bağlantılarıyla desteklenmektedir. Endüstriyel Tasarım lisansüstü programlarına kayıtlı öğrenciler, gerekli koşulları sağlamaları durumunda, 6 Avrupa ülkesinden 12 tasarım okulunda en az bir dönem eğitim görme ve araştırma yapma imkanına sahiplerdir.

Lisansüstü programların içeriğine ve başvurulara ait detaylı bilgi ve güncel duyurular için İTÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü ve İTÜ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına ait aşağıdaki linkler takip edilebilir:

İTÜ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı: https://www.sis.itu.edu.tr/
İTÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü: https://lee.itu.edu.tr/

* Endüstriyel Tasarım Lisansüstü Bilimsel Hazırlık Zorunlu Dersleri:

EUT 117E Introduction to Industrial Product Design & Ethics
EUT 138E Design Theories and Methods
ENT 211E Industrial Design Studio (Güz ve Bahar Yarıyıllarında açılır.)
EUT 271E Ürün Tasarımı için Araştırma Research for Product Design
ENT 441E Yeni Ürün Geliştirme New Product Development